Hans (87) en Keet (82) Simons-Krichelberg uit Kerkrade-West zijn sinds 18 februari 1957 al 65 jaar gelukkig samen.

Peter Trompetter

Toen Hans (87) zijn grote liefde Keet (82) in 1957 voor het eerst zag, was hij aangenaam verrast. Hans: “Ze had van die aparte blauwe ogen en een vriendelijke uitstraling. Keet had in het begin niet in de gaten dat ik een oogje op haar had”.
Hun eerste ontmoeting kunnen beiden zich nog herinneren als de dag van gisteren. Na 65 jaar huwelijk zijn ze nog altijd verliefd.

Een bezoek aan zijn zus Lenie en schoonbroer Andre veranderde voorgoed het leven van de toen 21-jarige mijnwerker Hans Simons. Tot zijn verbazing maakte een knappe jongedame de voordeur open. Hans wist niet dat de toen 17-jarige Keet een zus was van zijn zwager Andre en dat ze voor kinderoppas was gevraagd. Hans liet weten dat hij familie was en graag op zijn broer wilde wachten. Nadat Andre en Lenie thuis waren gekomen moest Keet naar huis gebracht worden. Hans liet ongevraagd weten dat hij haar naar huis wilde brengen. Met zijn bromfiets reed hij Keet naar de Sint Quiriniusstraat. Een vervolgafspraak werd die avond niet gemaakt. Maanden verstreken en Hans bleef voortdurend aan Keet denken. Geregeld reed hij met zijn bromfiets door de straat van Keet, in de hoop haar daar te treffen. Op een dag had hij geluk en zag ‘zijn’ Keet op het stoepje voor haar ouderlijke woning zitten. Hans stopte en stapte van de bromfiets af. Vervolgens ging naast haar zitten. Een uitnodiging om Keet mee uit te vragen kon ze niet weerstaan. Ze leerden elkaar beter kennen en werden verliefd.

Op 18 februari 1959 gaven Hans Simons en Keet Krichelberg voor de wet het jawoord en op 6 juni van dat jaar trouwden ze voor de kerk. Hun eerste kind Peter (Piet) werd op 16 september 1959 geboren. Na enkele omzwervingen kregen ze een eengezinswoning aan de Sint Quiriniusstraat. In 1960 ,1962, 1964 ,1966 en 1972 werd André, Huub, Wiel, Anita en Monique geboren. Hans en Keet hebben vijf kleinkinderen en een achterkleinkind.

Keet heeft voor het huwelijk bij een confectie-atelier gewerkt. Daarna heeft ze zich beziggehouden met het huishouden. Hans heeft 22 jaar als houwer op de Domaniale Mijn gewerkt. Een gecompliceerde beenbreuk maakte een eind aan zijn werkzaam leven. Hij belande voorgoed in de WAO. Zijn passie voetballen werd ook verleden tijd. Chirurg Peutz heeft gevochten om behoud van zijn been. De nieuwe hobby van Hans werd dammen en schaken. Keet heeft nooit een hobby gehad!

Als in de avonduren een voetbalwedstrijd op de televisie was, dan ging Keet meestal kienen. “De zorg voor mijn gezin is altijd mijn lust en leven geweest”, zegt Keet met glinsterende pretoogjes. Bij Hans is ook een brede glimlach te zien. Beiden verheugen zich enorm op de dag dat hun diamanten huwelijk zal worden gevierd.

Foto en Tekst: Peter Trompetter Fotografie