Toeschouwers kunnen genieten, technisch verantwoordelijken minder

Het duel tussen titelkandidaat Weltania, als zodanig mag de ploeg van trainer Sid Plum inmiddels wel bestempeld worden, en KVC Oranje, ploeg in de zorgen, eindigde voor zo’n 75 toeschouwers, na een waar foutenfestival én spektakelstuk van de bovenste plank in 4-4. Het publiek hoefde zich geen minuut te vervelen, trainers kijken ietwat anders naar dit soort vertoningen. En waar MVV-er Mart Remans tegen Roda JC met een 0-3 nederlaag een inktzwarte middag beleefde, had het weinig gescheeld of zijn broer Lars was bij Weltana-KVC Oranje als matchwinnaar van het veld gegaan.

De wedstrijd was nog maar nauwelijks in gang gezet of Weltania stond al met 1-0 aan de leiding. Een aantal persoonlijke fouten aan gastenzijde, met acteurs in een bij- respectievelijk hoofdrol, gingen eraan vooraf. Tussen de bedrijven door wist Job Moling -hij ging niet in de fout -nog wel een bal van de lijn te halen, maar dat mocht niet baten. Lars Remans tikte de 1-0 tegen de touwen.  Even later kopte Tim Maassen na een voorzet van Max Conemans net over. 

De 2-0 bleef KVC Oranje dus bespaard. Sterker nog, weer even later werd het gelijk. Na een overtreding van Max Conemans mocht Joey Niesters op rechts een vrije trap nemen. De indraaiende bal werd in eerste instantie nog weggewerkt door de thuisclubdefensie, maar de bal viel precies voor de rechter voet van Lloyd Vroomen. Die pegelde het ding met een volley in de linker driehoek van het doel van thuisclubkeeper Jannik Quaedvlieg: 1-1. Weltania was nog niet van de schrik bekomen, of het werd zelfs 1-2. Job Moling stuurde ploeggenoot Tom Konings op rechts de diepte in. Konings was sneller dan zijn opponent en deed vervolgens iets wat hij niet zo vaak doet; scoren. Hij schoof de bal beheerst onder de vergeefs duikende -inmiddels voor de geblesseerd geraakte Jannik Quaedvlieg ingevallen- doelman Delano Stapel in de linker benedenhoek.

Rond het half uur viel de 2-2. Sebastiaan van Middegaal mocht namens Weltania vanaf links voorzetten. De bal ging over gastenkeeper Lars van der Weide richting de verre paal. De vrijstaande Robbert van Esburg kopte tegen de binnenkant van de paal, vervolgens was het voor Tim Maassen een koud kunstje de bal tegen het net te duwen: 2-2. Dat was tevens de ruststand.

Direct na de hervatting, niet iedereen uit het publiek had de weg naar het veld al teruggevonden, kwam KVC Oranje voor een tweede keer op voorsprong. Martijn Sangen nam op rechts, ter hoogte van de middenlijn, een vrije trap en stuurde Joey Niesters op rechts diep. Niesters besloot met zijn rechter, in principe zijn ‘chocoladebeen’ een voorzet af te leveren, die door Ben Vloeberghs bij de tweede paal tegendraads werd ingekopt: 2-3.

Net als eerder duurde de vreugde aan KVC-zijnde, van trainer Gino Curfs, niet lang. Ook nu waren persoonlijke fouten daar debet aan. Uiteindelijk mocht Tim Maassen de 3-3 van dichtbij tegen het net werken.

Vervolgens leek Lars Remans zich tot matchwinnaar te kronen. De ingevallen Titom Tjokrokoesoemo leverde vanaf rechts met zijn linker een perfecte voorzet af, die door Remans met zijn hoofd op prachtige wijze tot een treffer in de linker driehoek werd gepromoveerd: 4-3. Anders dan zijn broer Mart (MVV) leek deze Remans dus op een mooie, in sportief opzicht succesvolle,  middag af te stevenen. Het mocht niet zo zijn voor ‘het broertje van’, want niet ver voor tijd kreeg KVC Oranje op de rand van de zestien van scheidsrechter Bram Witsiers een vrije trap toegekend. Martijn Sangen schoot op doel en zag de val via een lichaamsdeel van de ongelukkige Philip Bleijlevens voorbij doelman Delano Stapel tegen het net vliegen: 4-4.

Lars Remans na afloop: ,,Is natuurlijk heel jammer dat we de overwinning nog uit handen geven, maar dat hoort erbij. Zo is voetbal. Hier moeten we het mee doen.” Zijn trainer Sid Plum stak zijn teleurstelling na afloop niet onder stoelen of banken. Zo liet hij onder meer optekenen: ,,Het leek wel of ze dachten dat ze dit karwei met twee vingers in de neus konden klaren. Tja, en dat kan natuurlijk niet.”  De opmerking van een toehoorder dat zijn ploeg volledig in de race blijft voor iets moois en dat het een dag later weer gewoon maandag zou zijn kon de succesvolle oefenmeester amper opvrolijken. Zijn reactie richting bedoeld spreker. ,,Jij kunt bij mijn jongens in de kleedkamer gaan zitten. Die denken waarschijnlijk ook zo. Ik zit anders in elkaar.”

Het had overigens nog gekker kunnen lopen, want in de slotminuut ging een inzet van de rechter van de na een kaakbreuk teruggekeerde Chris Frauenrath via de buitenkant van de rechter paal naast het thuisclubdoel. 

Zoals eerder beschreven: het duel was een foutenfestival en spektakelstuk tegelijk. Voor de toeschouwers viel er veel te zien, trainers kijken er iets anders naar.

Komende zondag speelt KVC Oranje thuis tegen de Leonidas uit Wolder, de vorige club van Gino Curfs. Weltania treedt aan in een uitduel, voor de derby tegen FC Hoensbroek.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)