Heerlenaren brengen Nieuwe Nor in rockabilly-sferen met festival

Nieuwe nor

Op zaterdag 13 april vindt de tweede editie van Rockabilly Breakout plaats in poppodium Nieuwe Nor. Het muziekfestival biedt, naast optredens van bekende acts als The Seatsniffers en Fifty Foot Combo, een totaalbeleving rondom de muziekstijl rockabilly. Van DJ’s die zorgen voor de juiste stemming op de dansvloer, tot stands met vintage kleding en accessoires, en zelfs een barbier en een tatoeëerder. De Nieuwe Nor organiseert het festival i.s.m. een voor het grote publiek onbekende Heerlense muzikant én een fanatieke vrijwilliger van het poppodium.

Het is een goed bewaard geheim dat er zich in de euregio een levendige rockabilly-scene bevindt. De aanstekelijke muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de vroege jaren 50 is een combinatie van rock-‘n-roll en Amerikaanse hillbilly- muziek. Heerlenaar Wim Huisken, al 26 jaar vrijwilliger in de Nieuwe Nor, is sinds zijn jeugd een fanatieke liefhebber die wekelijks door Europa reist om rock&roll en rockabilly bands te zien. “Het is een hechte scene, waarbij het om veel meer dan alleen de muziek draait. Rockabilly is een levensstijl die gaat van kleding en tattoos tot een vetkuif en zelfs de inrichting van je huis.” Toen Wim 25 jaar in dienst was als vrijwilliger bij de Nieuwe Nor – hij is Hoofd Beheer en Onderhoud – vroeg de toenmalige directeur: “Wat zou je willen voor je jubileum? Wim antwoordde: “Een rockabilly festival.” Hij bedacht zelf de naam en is sindsdien betrokken bij het programma en de promotie. Wim kijkt enorm uit naar de Belgische band The Seatsniffers op 13 april: “Ze hebben een hele tijd niet opgetreden. De laatste keer dat ik ze zag was in 2009 in de Effenaar in Eindhoven als voorprogramma van Wanda Jackson.”

Naast Wim staat een andere Heerlenaar aan de basis van Rockabilly Breakout. Pascal Snijders, geboren en getogen in Heerlen, adviseert in de programmering. Pascal is gitarist/zanger van de Supersonics, een band uit Eindhoven die erg gewaardeerd wordt in de scene, getuige een volle aankomende festivalzomer met optredens tot ver in Frankrijk. Pascal: “Bijna niemand in Heerlen weet dat ik ervaren muzikant ben. 25 jaar geleden stopte ik met mijn studie aan het conservatorium in Maastricht, kwam per toeval terecht

Bij een band die rockabilly speelde en speel sindsdien in diverse bands.” Net als Wim is hij er trots op dat in Heerlen het enige rockabilly festival van Limburg in Heerlen plaatsvindt. Om dat te benadrukken presenteren Pascal en zijn Supersonics hun nieuwe album ‘Bird On A Wire’ tijdens het festival.

Rockabilly Breakout vindt op zaterdag 13 april vanaf 15:00 uur plaats in beide zalen van de Nieuwe Nor. Er zijn optredens van 7 bands: The Seatsniffers, Fifty Foot Combio, Supersonics, Truck Stop Cutie, The Slipmates, Moonshine Reunion en Tennessee Drifters. Daarnaast is er volop ruimte om te dansen bij DJ Sputnik (Maurits Schelling) en DJ Mike (Muchel Baron) tijdens het festival. Op de Rockabilly Market vind je vintage kleding, accessoires, een barbershop, tatoeëerder, terwijl Wild Cuisine met haar foodtruck zorgt voor en authentieke Amerikaanse BBQ.

Bron: Nieuwe Nor